Gartraukis – be jo neapsieis nei viena virtuvė
Gartraukio svarba virtuvėje
Virtuvė yra ta vieta, kurioje mes praleidžiame gana daug laiko. Tad yra svarbu šioje erdvėje palaikyti tinkamą mikroklimatą. Be gartraukio ir pati gražiausia virtuvė per trumpą laiką papilkės, prisigers drėgmės ir kvapų. Tad gartraukis – būtinas šiuolaikinės virtuvės atributas, ypač jei joje ne tik verdama kava, bet ir gaminamas maistas. Gartraukis ne tik suteiks virtuvei grožio, bet ir padės efektyviai kovoti su virtuvės kvapais, turinčiais savybę išplisti po visą būstą.
Svarbiausi kriterijai renkantis gartraukį
- tipas
- prijungimo būdas
- matmenys
- galingumas
- triukšmingumas
Tipas
Šiuo metu rinkoje populiariausios yra šios gartraukių rūšys: įmontuojami į spintelę arba į lubas, sieniniai kamininiai, erdviniai bei kampiniai.
Įmontuojamas į spintelę gartraukis
Šie gartraukiai yra montuojami į spintelę (dalinai arba visiškai). Lietuvos klientai ypač pamėgę vadinamuosius “ištraukiamuosius” gartraukiai, kuomet juos įmontavus į spintelę yra matoma tik gartraukio panelė, kurią patraukus gartraukis automatiškai įsijungia ir apšviečia kaitlentę ar viryklę.
Tokį gartraukį galima įsigyti už keliasdešimt eurų – tai pigiausias būdas šalinti virtuvės garus, dažniausiai naudojamas ekonominės klasės butuose.
Įmontuojamas į lubas gartraukis
Palyginti neseniai atsiradusi gartraukių rūšis. Tokie gartraukiai – tikras virtuvių projektuotojų bei dizainerių džiaugsmas, nes jo nereikia derinti prie kitų interjero elementų. Jis beveik nepastebimas – tik balta ar metalinė plokštė, beveik neišsikišusi iš lubų.
Įprastai juose būna sumontuoti labai galingi varikliai, kurių pagalba patalpos oras pakeičiamas kelis kartus per valandą ir nėra galimybės užsilikti jokiems garams ar kvapams. Valdomi jie nuotoliniu pultu.
Dažniausiai tokius gartraukius renkasi prabangesnių būstų šeimininkai, nes prietaisas nėra pigus.
Sieninis gartraukis
Ši gartraukių rūšis yra ko gero populiariausia Vakarų Europoje. Tai kamininio tipo gartraukiai, kurie gali būti jungiami į ventiliacijos kaminą arba garai šalinami į pastato išorę per sieną. Nesant galimybės įrengti garų pašalinimo į lauką, galima juos naudoti pritaikant vidinę cirkuliaciją, t.y. kai prie gartraukio variklio yra montuojami anglies filtrai, kurie filtruoja įvairius kvapus (gartraukis nėra jungiamas į ventiliacinę angą).
Erdvinis gartraukis
Šio tipo gartraukiai yra montuojami tiesiog ant lubų ir yra nuleisti virš vadinamosios maisto gaminimo salos. Šie gartraukiai yra labai galingi ir atrodo prabangiai. Juos verta įsigyti, kai virtuvė yra didelė, o maisto galinimo sala yra patalpos viduryje.
Šis gartraukių tipas yra pasiekęs mus iš už Atlanto, kai praeito šimtmečio viduryje atsirado televizoriai ir šeimininkė šiukštu nenorėjo praleisti mylimo serialo ir tuo pačiu metu gaminti šeimai vakarienę.
Toks virtuvės planavimas, kai maisto gaminimo sala viduryje virtuvės, populiarus ir dabar, nes maistą gaminantis žmogus gali bendrauti su šeimynykščiais, matyti aplinką, o ne sieną priešais save. Reikia tik didesnės nei įprasta virtuvės.
Kampinis gartraukis
Kampinis gartraukis puikiai dera, kai virtuvės baldai montuojami „L“ arba „U“ forma. Jis gražiai įsikomponuoja į virtuvės kampą, turi didžiulį garų surinkimo plotą bei įprastai būna labai galingas.
Kiti gartraukių tipai
Dar būna gartraukių, sumontuotų ant virtuvės stalviršio ir palinkusio virš kaitlentės. Yra gartraukių, kurį įjungus, jis iškyla iš stalviršio ir pradeda savo darbą.
Vienas sėkmingiausių gartraukių gamintojų sprendimų – gartraukis įmontuotas kaitlentės centre! Labai patogu – puodas verda ir garai (vos už 10 cm nuo puodo) yra įsiurbiami į garų šalinimo sistemą.
Gartraukių prijungimo būdai
Yra du pagrindiniai gartraukių prijungimo būdai:
- Gartraukis jungiamas į ventiliacinę angą (ar sumontuojamas garų išleidimas į lauką per išorinę sieną);
Tokio prijungimo būdo privalumai:
- Visi garai, kvapai ir drėgmė yra pašalinami į išorę;
- Pigus eksploatavimas;
Trūkumai:
- Toje vietoje, kurioje norime įrengti gartraukį, būtinai turi būti ventiliacijos anga arba išorinė siena.
- Vidinės cirkuliacijos
Šiuo atveju oras yra valomas aktyvuotos anglies filtrų pagalba. Oras, praėjęs pro filtrus, vėl grąžinamas atgal į patalpą.
Privalumas:
- Paprastesnis įrengimo būdas;
Trūkumai:
- Tik dalis garų ir kvapų lieka filtre. Drėgmės filtrai nesurenka – ji cirkuliuoja virtuvėje;
- Filtrus reikia reguliariai keisti;
- Eksploatacija nepigi, nes reikia pirkti filtrus.
Matmenys
Lemiamas veiksnys renkantis gartraukį – yra jam paliktos vietos plotis.
Standartiniai pločiai: 60 cm ir 90 cm. Galima surasti ir nestandartinio pločio gartraukių: 30, 50, 100 ir net 120 cm. Gartraukis turėtų būti tokio pat pločio kaip kaitlentė arba viryklė, o geriausia – kai jis šiek tiek platesnis.
Galingumas
Vienas pagrindinių rodiklių, pagal kuriuos pasirenkami gartraukiai, yra oro ištraukimo pajėgumas. Jis matuojamas kubiniais metrais per valandą (m3/h) ir vidutiniškai siekia 200-800 m3/h. Galingiausi gali turėti ir 2000 m3/h ištraukimo pajėgumą.
Koks turi būti gartraukio galingumas, priklauso nuo virtuvės dydžio. Reikalingas galingumas apskaičiuojamas pagal paprastą formulę. Pirmiausia virtuvės plotas padauginamas iš jos aukščio. Gauta sandauga dauginama iš šešių, norint gauti mažiausią reikalingą darbo našumą, arba iš dvylikos, jeigu domina maksimalus galingumas. Nepamirškite, kad kiekvienas vamzdžio metras ar 90 laipsnių posūkis sumažina garų ištraukimą maždaug 20-50 m³/h.
P = S x H x 12 x 1,3
S – virtuvės plotas
H – virtuvės aukštis
12 – pastovus koeficientas, pagal sanitarijos reikalavimus nurodantis virtuvėje pakeičiamą orą per valandą
1,3 – minimalių atsargų koeficientas, padedantis tiksliau apskaičiuoti reikiamą galingumą, neatsižvelgiant į galimus pastato aukštus, ventiliacijos taršą, vamzdžių ilgį ir t.t.
Skaičiuojant pagal tokią formulę, 10 m² virtuvei, kurios sienų aukštis siekia 2,7 m², reikės maždaug 421 m³/h galingumo gartraukio.
Triukšmingumas
Renkantis gartraukį, svarbus jo keliamas triukšmas. Monotoniškas, kad ir labai tylus gausmas dirgina žmogaus klausą. Gartraukiui veikiant pirmąja pavara, vidutinis triukšmo lygis yra 48–54 dB (beje, mes žmogaus kalbėjimas yra apie 62 dB stiprumo). Didinant traukimo greitį, triukšmo lygis taip pat didėja. Garsas didėja ir dėl didėjančios ventiliatoriaus apkrovos: kuo greičiau jis sukasi, tuo daugiau sukelia triukšmo. Savo indėlį į keliamą triukšmą įdeda ir riebalus sugeriantys filtrai. Jeigu jie yra nedidelio ploto, traukiamas oras susiduria su kliūtimi ir pradeda gausti.
Daugelis gamintojų stengiasi gaminti kuo tyliau veikiančius gartraukius. Variklį ir ventiliatorių, kaip pagrindinius triukšmo šaltinius – paslepia specialiuose apvalkaluose. Geriausia, kai apvalkalas yra pagamintas iš plastiko: ši medžiaga kelia mažiausiai triukšmo. Tarp variklio ir ventiliatoriaus korpuso bei apvalkalo dedami papildomi antivibraciniai tarpikliai. Taip sukuriamas specialus, triukšmą slopinantis sluoksnis.
GUT konsultantai, parduodami gartraukius, įspėja pirkėjus apie galimas klaidas įrengiant garų šalinimo įtaisus – gartraukius.
Dažniausios montavimo klaidos:
- Sumažinamas išmetimo žarnos skersmuo. Jis turi likti toks, koks yra oro išleidimo iš gartraukio angos skersmuo (įprastai būna 120 arba 150 mm skersmens);
- Per ilgas horizontalus atstumas nuo gartraukio iki ventiliacinės angos. Kiekvienas toks horizontalusis metras sumažina gartraukio efektyvumą keliolika procentų;
- Per daug ventiliacinio kanalo posūkių. Kiekvienas status kanalo pasisukimas sukuria papildomus oro kamščius ir švaisto gartraukio galingumą veltui.
Dažniausia eksploatavimo klaida – per retai plaunami riebalų filtrai arba keičiami aktyvuotos anglies filtrai.
Geriausiai patikrinti ar gerai sumontuotas ir eksploatuojamas gartraukis – įjungti gartraukį ir pridėti A4 popieriaus lapą ant filtrų iš prietaiso apačios. Jei lapas laikosi – gartraukis sumontuotas ir prižiūrimas tinkamai.
Comments are closed